Scenery

Vaak het leukste onderdeel van het bouwen van een baan is de scenery; huisjes, beplanting, straten en wegen, voertuigen etc. Er zijn prachtige materialen en bouwdozen in de handel, maar die zijn vaak prijzig. Het hoeft echter helemaal niet duur te zijn. Hier zijn enkele tips.

 

Begroeiing en bestrating

Straten en wegen zijn te maken met gezeefd zand. Dat kan bijvoorbeeld al met zand uit de tuin of zandbak (even steriliseren in de magnetron). Kleuren zijn te maken door de houtlijn van een kleurtje te voorzien..

Begroeiing kan worden gemaakt met goedkope zakjes gras. Een zakje van een paar euro kan vele modules groen maken. Een beetje combineren met twee of meer tinten maakt het geheel wat natuurlijker. De afbeelding is één van de modules van de jeugdbaan van de MSCD.

Zowel het zand als het gras kan geplakt worden met verdunde houtlijm; goedkoop en milieuvriendelijk. Op het internet zijn verscheidene filmpjes te vinden over hoe dat het beste kan.

 

Beplanting

Bomen en struiken hoeven ook niet duur te zijn. Simpele heggen zijn te maken van schuursponsjes. Planten kunnen gemaakt worden van takjes (bijvoorbeeld zeeschuim) of plastic planten. Deze zijn bijvoorbeeld te maken door bollen van KM-Trend te ‘plukken’ die.o.a. in drie soorten te verkrijgen (taxus, buxus, gras) zijn bij de Action (art. 2523814), al dan niet voorzien van een kleurtje als nabootsing van bloemen. Zeeschuim is ook heel goedkoop (en te kweken), maar wel kwetsbaar. Bomen zijn ook zelf te maken van bloemistendraad.

   

Verreweg de gemakkelijkste oplossing zijn bomen die in grotere verpakkingen goedkoop te krijgen zijn (vaak dennen). Voor een kinderbaan zijn bomen die gemakkelijk buigen het meest geschikt. Hieraan kunnen zij zich niet bezeren en ze kunnen ook niet breken. Dergelijke dennen zijn onder andere te verkrijgen bij Modelspoor24. Planten van bomen en struiken kan met een gaatje en houtlijm.

 

Huisjes

Zelf huisjes maken van karton of hout is leuk, maar vraagt soms enige handvaardigheid. Gemakkelijker zijn bouwplaten, die soms gratis te verkrijgen zijn. Märklin heeft een hele serie gratis bouwplaten (afgebeeld de brandweerkazerne).

Faller levert huisjes in BASIC sets, die eigenlijk bestaan uit een bodem en een dak van plastic en muren van karton. Sommige muren zijn voorgedrukt, andere kunnen ook zelf gekleurd worden. Uiteraard zijn deze ook met een printer thuis te maken op dikker en/of gekleurd papier.

In Nederland zijn er bouwpakketjes in de serie ‘Mijndrecht’ van gelaserd hout van LG&S verkrijgbaar (geweest) die gemakkelijk door kinderen in elkaar te zetten zijn. Deze zijn meer naar Nederlands voorbeeld (afgebeeld station Heerde in twee varianten).

Ook de 1:87 bouwplaten van Schreiber Bogen zijn goed te gebruiken (zoals de Altstadt sets, zie afbeelding en een fabrieksgebouw) en de sets van Metcalfe, maar beide zijn misschien iets te ‘buitenlands’ voor een Nederlandse baan.

 

Ook huisjes van Lego® passen goed op de eigen spoorbaan.

 

Er zijn tenslotte ook bouwplaten en achtergronden die op CD worden geleverd. Deze kunnen naar eigen believen worden uitgeprint op wat dikker papier. Jowi levert dergelijke CD’s. Verder is ook op het internet is genoeg te vinden, onder andere bij ScaleScenes en Smart Models.

 

Voertuigen

Voor C-TRAK zijn alle schaalmodellen in schaal 1:87 geschikt, zoals bijvoorbeeld van Herpa, Rietze, Brekina en Wiking. Robuustere modellen gemaakt van metaal in H0 zijn er bijvoorbeeld van Siku, die modellen maken voor bouw, landbouw en bosbouw. De meeste automodellen zijn eigenlijk te groot (schaal 1:50). Voor Britse geörienteerde modelbanen zijn de 1:76 metalen modellen van Oxford Models zeer geschikt.